Advokat za privredno pravo

Privredno pravo

​​Možda se pitate šta je privredno pravo. Privredno pravo je širok pojam za niz pravnih usluga dizajniranih da podrže preduzeća u zarađivanju novca od svojih proizvoda i usluga. Drugim rečima, čini ga skup pravnih normi o pravnom položaju privrednih subjekata ali i njihovom pravnom poslovanju na tržištu.

Konkretno, privredno pravo se odnosi na pitanja regulisanja pravnog položaja preduzeća i drugih subjekata koji se pojavljuju u privredi, kao i njihovim odnosima u pravnom prometu.

Usluge advokatske kancelarije obuhvataju ne samo generalno usklađivanje poslovanja privrednih subjekata sa važećim propisima, već i zastupanje u konkretnim oblastima.

Usluge advokatske kancelarije obuhvataju ne samo generalno usklađivanje poslovanja privrednih subjekata sa važećim propisima, već i zastupanje u konkretnim oblastima. I upravo, delokrug rada kancelarije se ogleda u sledećem:

Advokat za privredno pravo kao dragocena prednost

Svet privrednog prava je izuzetno složen i često kontroverzan. Zato imati advokata koji može brzo da sintetizuje, kontekstualizuje i objasni sve detalje poslovnog prava može biti dragocena prednost za vlasnika preduzeća koji nije dobro upućen u pravna pitanja.

Šta je to što advokat za privredno pravo može da učini za vas? Advokati koji su se specijalizovali za privredno pravo odgovorni su za poslovne poduhvate, bilo da je u pitanju velika korporacija, mala privreda ili start-up. To znači da pomažu u poslovnim transakcijama i osiguravaju da su poslovi i aranžmani valjani i zakoniti. Mnoge od ovih dužnosti se odnose na izradu nacrta ugovora i analizu uslova sporazuma. Ukratko, usluge advokatske kancelarije obuhvataju ne samo generalno usklađivanje poslovanja privrednih subjekata sa važećim propisima, već i zastupanje u konkretnim oblastima vezanim za korporativno pravo.

Advokat za privredno pravo obavlja poslove u sledećim oblastima:

  • Stečaj
  • Ugovori iz oblasti privrede.
  • Zastupanje privrednih društava.
  • Zastupanje u stečajnim postupcima.
  • Zastupanje privrednih društava pred organima uprave.
  • Zastupanje klijenata u sporevima iz poslovnih odnosa pravnih lica i/ili preduzetnika.
  • Zastupanje privrednih društava pred poreskim organima.
  • Zastupanje privrednih društava pred prekršajnim organima.
  • Zastupanje u postupcima u vezi sa privrednim prestupima.

Poslovno pravo u Srbiji

U našoj zemlji privredno pravo je regulisano donošenjem nekoliko zakona. Među njima Zakon o privrednim društvima zauzima centralnu ulogu. Ovim zakonom se regulišu način odlučivanja i funkcionisanja privrednog društva, oblici obavljanja privredne delatnosti, i na kraju, stečajni postupak odnosno likvidacija preduzeća, kao i brojna druga pitanja od značaja, te pravni položaj privrednih subjekata. Zakon o privrednim društvima predviđa da se u Srbiji ovaj vid delatnosti može obavljati u varijanti preduzetnika ili privrednih društava.

Zaštitite svoj uspeh

Kao specijalizovani advokati za poslovno pravo, u advokatskoj kancelariji „Grgur & Partneri“ nudimo pravne savete za unapređenje vašeg poslovanja. Takođe, tu smo i da vas zastupamo na sudu kako bismo zaštitili uspeh na kojem ste naporno radili.